Tingkatan 2
Tajuk :
Elektronik
Masakan
Lukisan Teknik
Perkebunan
Jahitan
Pengurusan Sajian
KEMAHIRAN HIDUP BERSEPADU.
TUJUAN : MENINGKATKAN PSIKOMOTOR PELAJAR. GAYA PEMBELAJARAN KINESTATIK. PELAJAR LEBIH AKTIF BERGERAK. PELAJAR YANG AKTIF BERGERAK MINDA LEBIH CERGAS DARIPADA HANYA DUDUK MENDENGAR.
PENGENALAN KHB SECARA RINGKAS DI SMSAH
Senarai Guru KHB
1. Puan Fauziah Mohamed Said
2. Puan Suriana Ahmad
3. Puan Sharifah Azlina Syed Abdullah
4. Encik Sallehudin Ayub
5. Encik Azizi
Terdapat 2 Pembahagian Elektif di Sekolah Menengah Sultan Abdul Halim Jitra Kedah.
1. Kemahiran Teknikal
2. Kemahiran Ekonomi Rumah Tangga.
Bahagian teras adalah bahagian yang dipelajari oleh setiap elektif.
KHB 2011 Alhamdulillah 100% dapat A... Tahniah. Pelajar form 3 2012 harap dapat meneruskan Kejayaan ini.
Pengajaran dan Pembelajaran KHB ERT
1. 1.
Rancangan
pengajaran melibatkan pembelajaran kooperatif.
Mata Pelajaran : Kemahiran Hidup Bersepadu.
Tingkatan : 1 Arif
Masa : 10.40 – 12.00 ( 80 Minit )
Bilangan murid : 20 Orang
Tajuk : Reka Bentuk dan Penghasilan Projek.
Sub Tajuk : Alatan Tangan dan Mesin.
Hasil Pembelajaran : Pada akhir proses pengajaran dan
pembelajaran pelajar dapat:
1. Mengenalpasti
nama dan fungsi mesin gerudi.
2. Mengenalpasti
bahagian utama mesin gerudi
3. Mengenalpasti
mata gerudi pintal yang diperlukan untuk mesin mudah alih dan mesin gerudi
lantai.
4. Mengguna
dan menyenggara mesin gerudi
Pengetahuan sedia ada pelajar telah menguasai :-
1. Definisi
reka bentuk dan teknologi
2. Faktor
utama reka bentuk
3. Saiz
dan sifat bahan
4. Kekuatan
dan kelemahan bahan.
Kemahiran berfikir : Menjana idea, mencirikan,
menghubungkait, mensistensis.
BBM : Mesin gerudi tangan, mesin gerudi
lantai, mata gerudi pintal,
kertas
perbincangan, soalan pengukuhan, buku teks.
ABM : Papan tulis, komputer.
Nilai Murni : Bekerjasama, berani mencuba,
bertanggungjawab.
Langkah /Masa
|
Objektif
Pembelajaran
|
Isi Pelajaran
|
Aktiviti P&P
|
Catatan
|
Set
Induksi
(5
minit)
|
Proses
menggerudi: Proses membuat lubang ada kayu atau logam lembut.
|
Guru
menunjukkan gambar seseorang sedang menggerudi dan menyoal pelajar apa yang
sedang dilakukan oleh orang dalam gambar tersebut.r
|
BBM:-
Gambar orang sedang menggerudi .
KBKK :
Menjana idea
Nilai Murni :
Bekerjasama.
|
|
Langkah
1
(10
minit)
|
Mengkategorikan jenis mesin mudah alih, mesin gerudi lantai
dan mata gerudi pintal.
|
Mesin
gerudi mudah alih .
1.
Nama dan fungsi
2. Jenis
mesin gerudi mudah alih, gerudi lantai
3.
Bahagian utama mesin.
4.
Mengenali mata gerudi pintal.
|
Aktiviti
1:
Guru
membahagikan pelajar kepada 5 kumpulan. Setiap kumpulan diberikan satu kertas
soalan berstruktur yang mengandungi setiap jenis mesin dan mata gerudi.
Pelajar dibenarkan mencari jawapan daripada buku teks.
|
BBM :
Kertas
soalan
Buku
teks.
KBKK
:
Menjana
idea.
Menghubung
kait
Nilai
murni :
Membantu
|
Langkah
2
(15
minit)
|
Mengenalpasti
nama dan fungsi mesin mudah alih
-Berwayar
-Tanpa
wayar.
|
Mengenali
:-Mesin gerudi mudah alih
-
Nama dan fungsi mesin
-
Bahagian utama mesin
-
Mengguna dan menyenggara mesin
-
Langkah keselamatan
|
Aktiviti
2 :
Guru
membincangkan jawapan sambil menunjukkan mesin gerudi tersebut kepada pelajar
dan mendemonstrasikan cara penggunaan.Terangkan langkah keselamatan
Mencuba
penggunaan gerudi tersebut dalam kumpulan.Ambil
Meminta
pelajar menyimpan semula dengan cara yang betul tunjukcara oleh guru.
|
BBM :
Kertas
jawapan
Bahan
maujud – mesin gerudi mudah alih
Papan
terpakai.
Buku
teks.
KBKK
Mengesahkan
sumber maklumat.
Nilai
murni :
Kerjasama
Disiplin
Keselamatan
|
Langkah
3
(20 Minit)
|
Mengenalpasti
nama dan fungsi mesin gerudi lantai serta cara menyelenggarakannya.
|
Mengenali
:-Mesin gerudi lantai
-
Nama dan fungsi mesin
-
Bahagian utama mesin
- Cara
penggunaan dan menyenggara mesin
- Langkah keselamatan
|
Aktiviti
3:
Guru
membincangkan jawapan sambil menunjukkan mesin gerudi lantai dan menerangkan
langkah keselamatan penggunaan mesin gerudi lantai.
Pelajar
dibahagikan kepada 2 kumpulan untuk mencuba penggunaan mesin gerudi lantai.
Demonstrasi
cara penggunaan kepada pelajar sambil menyebut kembali bahagian dan fungsi
pada mesin.
Pelajar
mencuba mengikut kumpulan.
Guru
sentiasa mengingatkan pelajar supaya berhati-hati mengaplikasikan penggunaan
mesin ini.
Pelajar
diarahkan berhenti dan selenggarakan mesin gerudi lantai dengan tunjukcara
oleh guru.
|
BBM :
Kertas
jawapan
Bahan
maujud – mesin gerudi lantai.
Papan
terpakai.
Buku
teks.
KBKK
Mengesahkan
sumber maklumat.
Nilai
murni :
Kerjasama
Disiplin
Keselamatan |
Langkah
4
(15
Minit)
|
Mengenalpasti
mata
gerudi pintal
untuk
mesin gerudi mudah alih dan gerudi lantai.
|
Penggunaan
mata gerudi pintal.
Menyatakan
bahawa mata gerudi diperbuat daripada keluli.
Menyatakan
saiz mata gerudi pintal mengikut keperluan.
|
Aktiviti
4
Menunjukkan
kepada pelajar bahan maujud.
Merujuk
kepada jawapan pelajar.
Demonstrasi
kepada pelajar cara pemasangan mata
gerudi pintal kepada mesin gerudi mudah alih dan mesin gerudi lantai.
-
Memberikan peluang kepada pelajar memasang bersama-sama mengikut kumpulan.
|
BBM :
Kertas
jawapan
Bahan
maujud – mata gerudi pintal.
Buku
teks.
KBKK
Mengesahkan
sumber maklumat.
Nilai
murni :
Kerjasama
Berdikari
|
Langkah
5
Penilaian
(5minit)
|
Pengukuhan
|
Guru
menyebut sesuatu bahagian dan pelajar mennunjukkan bahagian tersebut serta
menyatakan fungsinya.
|
BBM:
Mesin
gerudi mudah alih dan mesin gerudi lantai.
KBKK:
Menerangkan
fungsi/sebab.
Nilai
murni :
Rasional
|
|
Langkah
6
(5minit)
|
Rumusan
|
Guru
menyatakan bahawa mesin-mesin tersebut akan digunakan oleh pelajar semasa topik
rekabentuk dan penghasilan projek.
Akhir
sekali pelajar hendaklah menyediakan nota mengenai mesin dan melukis
berpandukan buku teks.
|
2. Rancangan pengajaran melibatkan
pembelajaran ‘Concept Attainment Model’.
Mata Pelajaran : Kemahiran Hidup Bersepadu.
Tingkatan : 1 Elit
Masa : 7.30 – 8.10 ( 40
Minit )
Bilangan murid : 22 Orang
Tajuk : Kuih Tempatan
Sub Tajuk : Sumber Dan Jenis Kuih Tempatan.
Hasil Pembelajaran : Pada akhir proses pengajaran dan
pembelajaran pelajar dapat:
1. Menerangkan
pengertian kuih tempatan.
2. Mengklasifikasi
sumber kuih tempatan
3. Menyesuaikan
jenis kuih tempatan dan sumbernya
4. Membandingkan
jenis kuih dan cara penyediaannya
Pengetahuan sedia ada pelajar telah menguasai :-
1. Pelajar
telah mempelajari mengenai pemakanan dan diet seimbang.
2. Tubuh
badan yang sihat terhasil dari pemakanan yang baik.
3. Kaedah
memasak dengan haba kering dan haba lembap
Kemahiran berfikir : Mencirikan, membanding dan membeza,
mensistensis.
BBM : Bahan maujud, gambar sumber tempatan
(yang sukar di dapati), jenis kuih tempatan ( yang bersesuaian
dan mudah di dapati),
gambar kuih tempatan ( yang sukar di dapati),
ABM : Papan tulis
Nilai Murni : Bekerjasama, bersyukur.
Langkah /Masa
|
Objektif
Pembelajaran
|
Isi Pelajaran
|
Aktiviti P&P
|
Catatan
|
Set
Induksi
(3
minit)
|
Mengimbaskan
kembali topik pemakanan seimbang.
|
Guru
menunjukkan gambar piramid makanan dan pelajar menyatakan empat aras
berasaskan kandungan nutrien.
|
BBM:-
Gambar
piramid makanan.
KBKK :
Mengkategori
Nilai Murni :
Kesederhanaan.
|
|
Langkah
1
(10
minit)
|
Fasa
1
Menunjukkan
contoh
|
1.
Guru menerangkan aktiviti yang hendak dilakukan. Setiap pelajar mesti
menyatakan satu konsep kepada apa yang ditunjukkan.
2.
Guru menunjukkan contoh bahan maujud bermula dengan : contoh dan bukan contoh
(‘example and non examples’)
Guru
mengeluarkan bahan maujud ‘example’
terlebih dahulu.
(
Seperti Lampiran ).
3. Pelajar dikehendaki membuat hipotesis
kepada setiap bahan dan gambar yang ditunjukkan.
(
Seperti Lampiran ).
|
BBM :
Kertas
KBKK
:
Menjana
idea.
Membanding
beza.
Nilai
murni :
Rasional
|
|
Langkah
2
(10
minit)
|
Fasa
2
Analisis
Hipotes.
|
Pelajar
menyatakan hipotesis yang bersesuaian mengikut jenis contoh dan bukan contoh
yang ditunjukkan.
1.
Pelajar menganalisa hipotesis dalam fasa 1.
2.
Hipotesis fasa 1 samada diterima atau tidak atau di ubahsuai.
3.
Pelajar menyenaraikan hipotesis. ( Contoh dalam lampiran )
|
BBM :
Bahan
contoh dan bukan contoh.
KBKK
Membuat
inferens
Nilai
murni :
Kejujuran
|
|
Langkah
3
( 8
minit )
|
Fasa
3
Penutup
Pelajar
memahami konsep yang akan dinyatakan.
|
1. Pelajar menyatakan ciri-ciri bahan tempatan
dan mendefinisikannya.Guru turut bersama mengukuhkan.
Pengertian
: Kuih tempatan boleh digunakan untuk membuat kuih-muih tradisional bagi
mengembangkan budaya dan warisan sesuatu bangsa.
|
BBM :
Bahan
contoh dan bukan contoh.
KBKK
Mencirikan
Nilai
murni :
Kejujuran
Kesyukuran
|
|
Langkah
4
( 4
minit )
|
Aplikasi
|
Mengaitkan
dengan jenis kuih yang boleh dimasak dengan meggunakan bahan tempatan
tersebut.
|
1.
Pelajar diberikan jadual (seperti lampiran) dan menyesuaikan dengan kuih muih
yang bersesuaian.
Dengan
ini pelajar dapat memahami konsep bahan tempatan dan jenis kuih-muih yang
sesuai.
Lampiran
diberikan kepada pelajar untuk menyatakan jenis kuih=muih dan jenis masakan.Pelajar
dibenarkan berbincang.
|
BBM :
Bahan
contoh dan bukan contoh.
KBKK
Meneliti
bahagian kecil dan keseluruhan.
Nilai
murni :
Bekerjasama.
|
Langkah
5
( 3
minit )
|
Penilaian
|
Menyatakan
jawapan dari aplikasi.
|
Guru
memilih beberapa orang pelajar secara rawak dan membaca jawapan mereka.
|
BBM :
Buku
teks
KBKK
Mengkategorikan
Nilai
murni :
Bekerjasama.
Keadilan
|
Langkah
6
( 2
minit )
|
Penutup
|
Guru
membuat pengukuhan bahawa Malaysia mempunyai banyak tanaman tempatan yang
boleh digunakan untuk dikomersialkan sebagai kuih-muih. Boleh dijadikan satu
perniagaan.
|
BBM :
Buku
teks
KBKK
Berfikiran
kritis dan kreatif.
Nilai
murni :
Berdikari
|
Konsep : Pemakanan yang mudah di dapati di Malaysia
Lampiran Bahan maujud dan gambar contoh
dan bukan contoh (‘examples and non examples’).
Aturan
|
Contoh
|
Jenis Contoh
|
Bukan Contoh
|
Aturan
|
Jenis Contoh
|
1
|
Tepung
beras
|
Bahan
maujud
|
Tepung
gandum
|
2
|
Bahan maujud
|
3
|
Tepung
beras pulut
|
Bahan
maujud
|
Tepung
kek / Tepung Farro dari Italy (Gambar)
|
4
|
Bahan maujud
|
5
|
Tepung
pulut
|
Bahan
maujud
|
Tepung
Belgian
|
6
|
Gambar
|
7
|
Pisang
|
Bahan
maujud
|
Epal
|
8
|
Bahan maujud
|
9
|
Ubikayu
|
Gambar
|
Limau
|
10
|
Bahan maujud
|
11
|
Keledek
|
Bahan
maujud
|
Jagung
|
12
|
Bahan maujud
|
13
|
Keladi
|
Bahan
maujud
|
Jambu
|
14
|
Bahan maujud
|
15
|
Kelapa
|
Gambar
|
Tembikai
|
16
|
Bahan maujud
|
17
|
Gula
Melaka
|
Bahan
maujud
|
Pippli
dry fruits.
|
18
|
Gambar
|
Contoh
Hipotesis : Idea daripada pelajar.
Hipotesis Contoh
|
Hipotesis Bukan Contoh
|
Makanan
ruji rakyat Malaysia
|
Sering
digunakan tetapi tidak ditanam di Malaysia
|
Campuran
beras dan pulut juga ditanam di Malaysia
|
Bahan
yang diimport
|
Pulut
sahaja.
|
Tepung
dari Belgium
|
Pokok
yang ditanam buahnya boleh dibuat kuih, daunnya boleh diguna sebagai pembalut
makanan.
|
Tidak
di tanam di Malaysia. Buah yang diimport
|
Makanan
orang dahulu kala, sedap dibuat kerepek ubi
|
Banyak
dijual untuk di makan ia diimport
|
Keledek
mudah didapati dikampung-kampung.
|
Tidak
sesuai digunakan untuk membuat kuih-muih
|
Boleh
dibuat kuih keladi
|
Tidak
digunakan untuk membuat kuih-muih
|
Ada
santan, mudah didapati dan banyak kegunaan.
|
Sedap
dimakan rasanya manis, sebagai pencuci mulut
|
Mudah
di dapati di Melaka.
|
Tidak
terdapat di Malaysia, terdapat di India.
|
Jenis Bahan Tempatan
|
Contoh Kuih-Muih
|
Cara Masakan
|
Tepung
beras
|
||
Tepung
beras pulut
|
||
Tepung
pulut
|
||
Pisang
|
||
Ubikayu
|
||
Keledek
|
||
Keladi
|
||
Kelapa
|
||
Gula
Melaka
|
Jenis masakan.
Sesuaikan dengan bahan di atas :
Menggoreng
Merebus
Membakar
Mengukus
|
Jenis Kuih-muih
Sesuaikan dengan bahan di atas :
Lepat Talam
keladi Buah
melaka
Lempeng Lompang Kuih Kosui
Bingka Kuih
lapis Onde-onde
Kuih keladi Tepung
pelita
Cucur badak Pulut
Panggang
|
3. Rancangan pengajaran melibatkan
pembelajaran “The Direct Instruction Model”
Mata Pelajaran : Kemahiran Hidup Bersepadu.
Tingkatan : 2 Bestari
Masa : 12.40 – 2.00 ( 80 Minit )
Bilangan murid : 20 Orang
Tajuk : Lukisan Teknik
Sub Tajuk : Alatan lukisan, Jenis garisan dan
Unjuran Ortografik
Hasil Pembelajaran : Pada akhir proses pengajaran dan
pembelajaran pelajar dapat:
1. Mengenalpasti
nama dan penggunaan alatan lukisan teknik.
2. Melukis
pelbagai garisan dengan menggunakan alatan lukisan yang sesuai.
3. Mereka
bentuk lukisan bulatan, segi empat dan
segi tiga menggunakan alatan lukisan teknik.
4. Membina
lukisan unjuran ortografik.
5. Mendimensi
lukisan unjuran ortografik.
Pengetahuan sedia ada pelajar telah menguasai :-
1. Pelajar
telah mempelajari mengenai lukisan oblik dan isometrik
2. Pernah
melukis unjuran untuk lukisan perspektif
3. Telah
mempunyai kemahiran penggunaan alatan geometri.
Kemahiran
berfikir : Kritis dan kreatif, , rasional, membuat ramalan,
mengklasifikasikan, membanding dan
Membeza,
penyelesaian masalah
BBM : Bahan maujud, gambar lukisan, alatan
lukisan teknik, lembaran lukisan oblik dan lembaran nota.
ABM : Papan tulis.
Nilai Murni : Disiplin, Rasional, Kerajinan.
Langkah /Masa
|
Objektif
Pembelajaran
|
Isi Pelajaran
|
Aktiviti P&P
|
Catatan
|
Set
Induksi
(5
minit)
|
Pengenalan
lukisan teknik :
Ia
megikut spesifikasi yang tepat dan sistematik.
Digunakan
dalam bidang kejuruteraan sebelum sesuatu projek dihasilkan.
|
Guru
menyoal pelajar mengenai seni lukisan.
Apakah
yang diperlukan dalam seni lukisan.
Membezakan
antara seni lukisan dan lukisan teknikal.
Menyatakan
konsep lukisan teknik.
|
BBM:-
Contoh
lukisan pemandangan.
KBKK :
Kreatif.
Nilai Murni :
Membanding
dan membeza.
|
|
Langkah
1
(10
minit)
|
Mengenalpasti
nama dan penggunaan alatan lukisan teknik.
|
Jenis alatan :
Pensel,
pembaris, pemadam, papan lukisan, sesiku T, sesiku set, jangka lukis, jangka
tolok, kertas lukisan, kertas grid dan kertas isogrid.
|
Guru
menyoal pelajar mengenai peralatan lukisan dan peralatan geometri yang pernah
digunakan ?
Pelajar
akan menjawab mengenai jenis peralatan yang pernah digunakan mereka.
Guru
mengukuhkan jawapan : menyatakan peralatan yang akan dipelajari di dalam
lukisan teknik sambil menunjukkan bahan maujud.
|
BBM :
Bahan
maujud
KBKK
:
Mengklasifikasikan
Nilai
murni :
Rasional
|
Langkah
2
(10
minit)
|
Melukis
pelbagai garisan dengan menggunakan alatan lukisan teknik.
|
Melukis jenis-jenis garisan:-
Garisan
binaan, garisan objek, garisan tersembunyi, garisan penengah, garisan
dimensi.
|
Guru
mempamerkan jenis garisan (power point).
Pelajar
membina garisan di atas kertas lukisan mengikut gred penggunaan pensel dan
kesesuaiannya di dalam buku nota.
|
BBM :
Slide
pelbagai garisan
KBKK
Membanding
dan membeza.
Nilai
murni :
Kejujuran,
Rasional.
|
Langkah
3
( 12 minit
)
|
Mereka
bentuk lukisan bulatan segi empat dan segi tiga.
|
Melukis
bulatan, segi empat dan segi tiga hendaklah menggunakan peralatan yang betul.
|
Guru
menunjukkan cara melukis bulatan, segi empat, dan segi tiga dengan
menggunakan peralatan lukisan teknik.
Pelajar
dikehendaki melukis bentuk-bentuk tersebut di dalam buku nota.
|
BBM :
Alatan
lukisan dan kertas lukisan.
KBKK
Membanding
dan membeza.
Nilai
murni :
Kerjasama
|
Langkah
4
( 25 minit)
|
Membina
lukisan unjuran ortografik
|
Melukis
unjuran ortografik, konsep ortografik.
-Plan
-Pandangan
sisi
-Pandangan
hadapan
-Pandangan
sisi
|
Guru
menerangkan mengenai konsep pembinaan lukisan orgtografik (seperti di dalam
lampiran). Bermula dari pelan (pandangan atas), pandangan hadapan dan
pandangan sisi.
Mengedarkan
3 buah lukisan oblik kepada pelajar.
Guru
memilih satu untuk ditunjukkan cara bagaimana. Pelajar dikehendaki melukis
bersama-sama. Mengikut aturan :
1.
Melukis plan ( Pandangan dari atas )
2.
Sudut 45°
3.
Membuat pandangan sisi.
4.
Membuat pandangan hadapan.
|
BBM :
Alatan
lukisan dan kertas lukisan.
KBKK
Kritis
dan kreatif
Nilai
murni :
Kebersihan
Patuh
|
Langkah
5
( 10
minit )
|
Mendimensi
lukisan unjuran ortografik
|
Proses
memberi ukuran sesuatu objek.
Dimensi
yang dibuat hendaklah mudah dibaca dan pada pandangan yang mempunyai
maklumat.
|
Guru
mengarahkan pelajar membuat dimensi dengan cara yang ditunjukkan. Pengukuran
mestilah betul dan tepat
|
BBM :
Alatan
lukisan.
KBKK
Penyelesaian
masalah
Nilai
murni :
Patuh
|
Langkah
6
( 5 minit )
|
Pengukuhan
|
Guru
membuat pop kuiz ?
1.
Apakah jenis alatan lukisan teknik? sebutkan.
2.
Nyatakan garisan yang terdapat dalam lukisan teknik ?
3.
Apakah pandangan yang terdapat dalam lukisan teknik ?
4.
Bagaimanakah melukis bulatan, segitiga dan segi empat?
5.
Cara membuat dimensi ?
|
BBM :
Nota
edaran
KBKK
Berfikiran
kritis.
Nilai
murni :
Berpengetahuan
|
|
Langkah
7
( 3
minit )
|
Penutup
|
Tugasan
memantapkan cara melukis lukisan ortografik.
|
Guru
menyatakan lukisan oblik yang diberikan mestilah dilukis mengikut konsep
ortografik sebagai tugasan dan perlu dihantar pada kelas akan datang.
|
BBM :
Lukisan
oblik
KBKK
Berfikiran
kritis dan kreatif.
Nilai
murni :
Berdikari
|
4. Rancangan pengajaran melibatkan
pembelajaran konstruktivisme.
Mata Pelajaran : Kemahiran Hidup Bersepadu.
Tingkatan : 3 Dinamik
Masa : 8.50 – 9.30 ( 80 Minit )
Bilangan murid : 22 Orang
Tajuk : Reka Cipta
Sub Tajuk : Membina Projek reka cipta.
Hasil Pembelajaran : Pada akhir proses pengajaran dan
pembelajaran pelajar dapat:
1. Menyenaraikan
idea pengenalpastian masalah.
2. Mengenalpasti
kaedah pengumpulan maklumat dan data.
3. Menganalisa
data – Membuat 3 lakaran idea penyelesaian masalah.
4. Mengkaji
pemilihan idea – berdasarkan faktor –faktor pemilihan idea..
Pengetahuan sedia ada pelajar telah menguasai :-
1. Pelajar
dipengaruhi kehidupan semasa.
2. Pelajar
telah mempelajari topik reka bentuk dan penghasilan projek semasa tingkatan 2.
3. Pelajar
telah mengetahui bagaimana hendak membina lukisan.
Kemahiran
berfikir : Menjana kemungkinan Idea, kritis dan kreatif, kecerdasan
imaginasi, menganalisis dan mensintesis,
menghargai
alam sekitar.
BBM : Bahan maujud, gambar model reka
cipta, gambar ( gambaran sesuatu keadaan bagi penyelesaian
masalah), contoh
lakaran.
ABM : Papan tulis, komputer.
Nilai Murni : Rasional, kerajinan, kerjasama, berdikari,
kesyukuran, kebebasan, kreatif
Langkah /Masa
|
Objektif
Pembelajaran
|
Isi Pelajaran
|
Aktiviti P&P
|
Catatan
|
Set
Induksi
(5
minit)
|
Guru
menunjukkan gambar-gambar seperti rak buku, tempat alat tulis, kereta,
basikal, komputer, telefon.
Pelajar
mengaitkan dengan alam persekitaran dan pengalaman mereka.
|
BBM:-
Bahan
maujud dan Gambar – Power point.
KBKK :
Membuat ramalan.
Nilai Murni :
Menghargai
alam sekitar
|
||
Langkah
1
(10
minit)
|
Pengenalan
topik :
Proses
reka cipta perlu dilakukan untuk menghasilkan produk baru atau pengubahsuaian
ke atas sesuatu produk.
-
Wujudnya inovasi, kreatif dan inventif.
|
Guru
meminta pelajar menceritakan bagaimana terjadinya sesuatu reka cipta. Kenapa
dan bagaimana. Apa yang terjadi.
Guru
turut menunjukkan gambar komputer lama
(desk
top) dan notebook. Minta pelajar bezakan mengapa.Sebutkan apakah lagi
pembaharuan yang mereka nampak.
Guru
mengaitkan dengan pengenalan topik dan langkah mereka cipta ;
1.
Pengenalpastian masalah
2.
Pemilihan idea
3.
Perekaan projek
4.
Pemilihan reka bentuk
5.
Perancangan projek dan pembinaan projek.
6. Pembinaan,
pengujian produk dan pengubahsuaian.
7.
Pendokumentasian reka cipta.
Catatan
: Pelajar akan mempelajari terlebih dahulu dari 1 hingga 4.
|
BBM :
Gambar
dan bahan maujud
KBKK
:
Mengklasifikasikan
Nilai
murni :
Rasional
|
|
Langkah
2
(12
minit)
|
Menyenaraikan
idea pengenalpastian masalah
|
Pelajar
diminta menyenaraikan pengenalpastian masalah.
Apabila
manusia menghadapi sesuatu masalah atau keperluan, manusia akan bertindak
mengatasinya.
|
Aktiviti
1 ;
Pelajar
dibahagikan kepada 4 kumpulan.
Bagi
membincangkan mengenai pengenalpastian masalah. Idea bebas.
Pelajar
mengimbas kembali masalah yang mereka hadapi dan mengaitkan dengan topik
pengenalpastian masalah. Menyepadukan imaginasi mereka kemudian :
Menyatakan
masalah dengan tepat dan mudah menjurus ke arah penyelesaian masalah.
Contoh
: Dilampirkan
|
BBM :
Slide
menunjukkan contoh masalah yang dihadapi (rujuk lampiran)
KBKK
Kecerdasan
imaginasi.
Nilai
murni :
Bekerjasama
|
Langkah
3
( 15
minit )
|
Mengenalpasti
kaedah pengumpulan maklumat dan data
|
Membuat
pengumpulan maklumat dan data untuk menyelesaikan masalah dengan bijak dan
berkesan.
|
Aktiviti
2 ;
Berdasarkan
pengenalpastian masalah, pelajar dalam setiap kumpulan membincangkan dan
sumbang saran mengenai kaedah untuk mengumpul maklumat dan data.
1. Pengalaman sendiri
2.
Pemerhatian
3.
Lawatan
4.
Pembacaan dan rujukan
5.
Soal selidik
Pelajar
menyatakan cara untuk mengumpul maklumat. Guru menerangkan cara membuat
analisis dan menambahkan alternatif penyelesaian masalah antaranya pembacaan,
berfikiran lateral, bakat semulajadi dan galakan pihak tertentu.
|
BBM :
Buku
teks.
KBKK
Mengklasifikasi
& mensintesis.
Nilai
murni :
Rasional.
|
Langkah
4
( 15
minit)
|
Menganalisis
data dan membuat 3 lakaran idea penyelesaian masalah
|
Persembahan
reka bentuk membuat lakaran bebas.
|
Aktiviti
3 ;
Pelajar
membuat analisa data dan kemudian memilih satu reka bentuk.
Mempersembahkan
reka bentuk tersebut dengan membuat lakaran bebas.
Pelajar
dikehendaki membuat 3 lakaran. Boleh merujuk kepada bentuk yang pernah
dilihat oleh pelajar dan diinovasikan.
|
BBM :
Kertas
A4 untuk membuat lakaran.
KBKK
Kritis
dan kreatif
Nilai
murni :
Kreatif.
|
Langkah
5
( 12
minit )
|
Mengkaji
pemilihan idea – berdasarkan faktor –faktor pemilihan idea.
|
Pemilihan
idea merujuk kepada proses memilih satu reka bentuk.
Faktor
pemilihan idea.
|
Merujuk
kepada lakaran pilih satu reka bentuk. Berdasarkan faktor pemilihan idea :
Perbincangan
dan sumbang saran bersama guru : Merujuk kepada buku teks.
1.
Keupayaan kendiri
2.
Pengetahuan dan kemahiran
3.
Bahan dan komponen
4.
Cara pembuatan
5.
Kepentingan produk
6.
Mesra alam.
|
BBM :
.Lakaran.
KBKK
Penyelesaian
masalah
Nilai
murni :
Kerjasama
|
Langkah
6
( 8
minit )
|
Pengukuhan
|
Pentaksiran
modul 4.
|
Guru
mengkehendaki setiap orang pelajar membina idea reka cipta mereka sendiri
berdasarkan pengenalpastian masalah dan kaedah yang telah dibincangkan.Bagi
pentaksiran modul 4 kriteria (4.1) untuk peperiksaan PMR.
|
BBM :
Buku
teks dan buku rujukan.
KBKK
Berfikiran
kritis dan kreatif
Nilai
murni :
Berpengetahuan
|
Langkah
7
( 3
minit )
|
Penutup
|
Guru
sekali lagi mengingatkan pelajar mengenai tugasan kerana akan diaplikasikan
dalam kerja amali .
Mengedarkan
kertas A4 kepada pelajar.
(Untuk
menyiapkan tugasan)
|
BBM :
KBKK
Berfikiran
kritis dan kreatif
Nilai
murni :Berdikari
|